zaterdag 15 mei 2010

De verborgen geschiedenis...

Deze keer wilde ik voornamelijk een paar schaakartikelen noemen die ik onlangs aangeschaft heb en er positief uitspringen. Heb wel meer aangeschaft maar onderstaande springen er bovenuit.

Dat zijn er 3, te weten:
*Opening encyclopaedia 2010(DVD, chessbase)

Met daarin verweven 506 aparte theory databases, dus zeg maar bepaalde varianten met een hoeveelheid partijen daarmee die (uitgebreid) geanalyseerd zijn.
In totaal bevat de DVD 3,7 miljoen partijen waarvan liefst 79.000 becommentarieerd en meer dan 4.800 "Opening Surveys"
Ook zonder chessbase te bekijken vanwege de meegeleverde Chessbase 9 Reader, dat geldt overigens ook voor de DVD van Shirov.

*Sicilian Najdorf 6.Lg5(DVD, Alexei Shirov)


Meer dan 5 uur lang laat Shirov allerlei partijen zien met 6.Lg5 in de Najdorf, partijen die hij veelal zelf gespeeld heeft, zowel met wit als zwart.
Zo krijg je echt een kijkje in de keuken van een top grootmeester.
Hij is ook niet te beroerd om instructieve verliespartijen van zichzelf te laten zien!

*Play Chess like the Pro's (boek, GM Danny Gormally)

Een boek voor iemand die echt beter wil gaan schaken.
Gormally hamert vooral op:
*De wil om te winnen
*Het belang van voorbereiding, en:
*Begrijpen (van bijv. verschillende type stellingen)

Gormally zelf:
"But this is more than just an attempt at a self-improvement book; I've also tried to tell the story behind the moves, to introduce the characters, and to show the reader what it's really like to be a chess player in these strange times."

Ook een erg spannend, goed en net nieuw verschenen (niet schaak)boek (nr.33)gelezen van Charles Lewinsky: "De verborgen geschiedenis van Courtillon"

Beschrijving
Een vreemdeling arriveert in Courtillon, een slaperig dorpje in de Franse provincie. Het lijkt er vredig en de tijd is er stil blijven staan. Precies de goede plek voor de vreemdeling, die in stilte een ongelukkige liefdesaffaire wil verwerken. Hij besluit te blijven. Hoe langer hij echter de schijnbaar intacte wereld van zijn buren gadeslaat, des te meer scheurtjes worden er zichtbaar. De dorpsbewoners lijken allemaal een onaangenaam geheim te bewaren, waarvan de oorsprong decennia oud is. Zelfs als er sprake is van brandstichting en moord, wordt geprobeerd de sporen naar een nooit bestrafte misdaad uit te wissen. Meer en meer merkt de vreemdeling hoe hij zelf betrokken raakt bij deze omineuze samenzwering.

Charles Lewinsky, auteur van de bestseller Het lot van de familie Meijer, weeft een psychologisch geraffineerd, compact web van intriges en misdaden.

Verder inmiddels de eerste 6 afleveringen van Seizoen 1 van "Dexter" gezien, aangeschaft op aanraden van clubgenoten Mike van Niel en Tijmen Kampman, inderdaad een erg leuke serie!

Beschrijving
Dexter Morgan (gespeeld door Michael C. Hall) is forensisch onderzoeker bij de politie in Miami. Hij verloor zijn ouders toen hij drie was en sleept een mysterieus trauma mee: hij is zelf een seriemoordenaar. Zijn adoptievader, politieman Harry Morgan, herkende Dexters psychopatische neigingen en leerde hem zijn onweerstaanbare drang om mensen te vermoorden te kanaliseren. Dexter mag enkel mensen vermoorden 'die het verdienen': seriemoordenaars die door de mazen van het net glippen en op vrije voeten rondlopen. Van Harry heeft Dexter geleerd hoe hij zich in het dagelijkse leven normaal moet gedragen.

Dexters vaste vriendin Rita Bennett werd door haar ex-man mishandeld en is te getraumatiseerd voor een normaal seksleven. Zij vormt voor Dexter de perfecte partner en een deel van zijn vermomming aangezien ook hij weinig interesse heeft in een seksuele relatie. Noch Rita, noch zijn zus Debra, noch zijn collega's weten wie Dexter werkelijk is. Enkel collega James Doakes vermoedt dat Dexter iets achterhoudt en begint zijn eigen speurtocht...

Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Berichten links

Powered by Blogger Widgets

Contact Erik van den Dikkenberg

Teller vanaf 9 oktober 2008